DE BEHANDELING

www.chiro-praxie.be
www.chiro-praxie.be
www.chiro-praxie.be

De eerste consultatie

Hoe verloopt de eerste consultatie bij de chiropractor?

 

De eerste raadpleging begint met een vraaggesprek waarin de patiënt kan vertellen wat de reden is van zijn bezoek. Om een duidelijk beeld te krijgen van de algemene gezondheid van de patiënt, stelt de chiropractor niet alleen vragen over de pijn of klacht, maar ook over de medische voorgeschiedenis.

Na het vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek om de oorzaak van de klachten vast te stellen. Dit onderzoek concentreert zich op de spieren, de gewrichten en het zenuwstelsel (wervelkolom, motoriek, sensoriek, reflexen, evenwicht, enz.). De chiropractor onderzoekt ook nauwkeurig de beweeglijkheid en soepelheid van alle gewrichten die met de klachten te maken kunnen hebben.

Bijkomende informatie over de klachten verkrijgt hij door interpretatie van eerder uitgevoerde medische beeldvorming (RX, CT-scan, MRI, echo, enz.). Indien beschikbaar is het zinvol om deze mee te brengen bij de eerste raadpleging.

Na afloop van het vraaggesprek en het lichamelijke onderzoek weet de chiropractor of hij de patiënt verder kan helpen. Indien nodig verwijst hij door naar de huisarts of een andere zorgverstrekker.

Een belangrijk onderdeel van de eerste raadpleging is de bespreking van de resultaten van het onderzoek. In duidelijke taal legt de chiropractor uit wat er aan de hand is en wat de patiënt mag verwachten van de behandeling. De chiropractor legt ook uit wat de patiënt zelf kan doen in de behandeling van de klacht.

Chiropraxie in de gezondheidszorg

Chiropraxie is een kostenefficiënte behandelingsvorm voor lage rug- en nekpijn.

 

In het kader van de rationalisering van de middelen binnen de gezondheidszorg wordt toenemend belang gehecht aan kosteneffectiviteitstudies. Het UK BEAM trial team (United Kingdom back pain exercise and manipulation) toonde al in 2004 aan dat manipulatie als therapievorm bij lage rugpijn kostenefficiënter is dan de conventionele benadering. Een ander vergelijkend onderzoek in de Verenigde Staten bij 700.000 verzekerde patiënten met een extra polis voor chiropraxie en 1.000.000 verzekerde patiënten zonder polis voor chiropraxie toont duidelijk dat de systematische terugbetaling van chiropraxie bijdraagt tot een vermindering van de totale kosten in de gezondheidszorg. Specifiek in die studie constateerde men over een periode van vier jaar een daling van

28% van de kosten voor de behandeling van rugpijn, 41% minder hospitalisaties, 32% minder rugoperaties en ten slotte een daling van 37% van de kosten van medische beeldvorming.

Het Mercer Report (een samenwerking van de prestigieuze Harvard University en economen van Mercer Health and Benefits) concludeerde in 2009 dat implementatie van chiropraxie in de gezondheidszorg effectief en kostenbesparend is voor de behandeling van lage rugpijn en nekpijn, al dan niet met gerefereerde hoofdpijn.

Terugbetaling door de mutualiteit

Klik op de afbeelding om het terugbetalingsdocument te downloaden (indien beschikbaar). Meer informatie is verkrijgbaar bij uw chiropractor of mutualiteit.

10 euro/consult – 50 euro/jaar
10 euro/consult – 50 euro/jaar
10 euro/consult – 60 euro/jaar
10 euro/consult – 50 euro/jaar
10 euro/consult – 60 euro/jaar
Belgische Vereniging van Chiropractors
Graaf Van Landaststraat 17 - 9700 Oudenaarde
+32 (0)9 221 76 58
ubc-bvc@chiropraxie.org
www.chiropraxie.org
Volg ons op facebook