FEITEN : Wat u moet weten over de chiropractor

www.chiro-praxie.be
www.chiro-praxie.be
www.chiro-praxie.be

De effectiviteit van chiropraxie bij nek- en rugpijn is wetenschappelijk bewezen.

Een gewrichtsmanipulatie heeft een bewezen effect op de beweeglijkheid van het gewricht en de spierspanning rond het gewricht.

 

De behandeling door een chiropractor is veilig.

Mogelijke bijwerkingen en/of complicaties worden – net zoals in de andere takken van de gezondheidszorg – nauwlettend geregistreerd en opgevolgd. Een bezoek aan de chiropractor behoort in de statistieken tot de veiligste behandelingen.

 

De graad van patiëntentevredenheid bij behandeling door een chiropractor ligt in België op 90%.

Dat is een van de bevindingen van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

 

Chiropractors hebben een universitaire opleiding genoten.

De opleiding chiropraxie, waar ook ter wereld, is een gestandaardiseerde, geaccrediteerde, voltijdse studie van minstens vijf jaar op universitair niveau. De opleiding vertoont grote gelijkenissen met de opleiding geneeskunde. Daarnaast genieten studenten een specifieke, klinische opleiding tot chiropractor. Na de masteropleiding volgt nog een deeltijdse beroepsopleiding van één jaar.

Chiropraxie maakt in heel wat Europese landen deel uit van de gezondheidszorg.

De chiropractor behoort er binnen zijn werkterrein van rug- en nekklachten tot de eerstelijnszorg (net zoals de tandarts wordt geconsulteerd voor de diagnose, behandeling en preventie van tandproblemen). De Belgische Vereniging van Chiropractors ijvert ervoor om dit ook in België te realiseren.

 

Het krakend geluid tijdens de behandeling wordt veroorzaakt door het vrijkomen van een gas.

Wanneer een chiropractor een patiënt behandelt door middel van manipulatie, dan komt er in het gewricht een gas vrij, wat een ploppend geluid veroorzaakt (cavitatie). In de volksmond wordt dit geluid geassocieerd met ‘kraken’, waardoor men verkeerdelijk denkt dat er botten over elkaar ‘geschuurd’ worden. Wat men hoort, is dus niet meer dan het vrijkomen van een gas (stikstof).

 

Chiropraxie wordt door de ziekenfondsen en private verzekeraars gedeeltelijk terugbetaald.

In België wordt chiropraxie gedeeltelijk terugbetaald door de ziekenfondsen en private verzekeraars. Hiervoor is geen voorschrift vereist. Contacteer uw ziekenfonds of chiropractor voor verdere inlichtingen.

Belgische Vereniging van Chiropractors
Graaf Van Landaststraat 17 - 9700 Oudenaarde
+32 (0)9 221 76 58
ubc-bvc@chiropraxie.org
www.chiropraxie.org
Volg ons op facebook