STUDIES : De chiropractor is een specialist met een universitaire opleiding

Chiropraxie wordt (nog niet) aan de Belgische universiteiten onderwezen. Studenten die voor dit beroep kiezen, kunnen de opleiding bijgevolg enkel in het buitenland volgen. De meest bekende van de 41 opleidingen die in het buitenland beschikbaar zijn, worden gedoceerd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Denemarken, de Verenigde Staten, Canada en Australië.

 

De opleiding tot chiropractor is een voltijdse universitaire opleiding van vijf academiejaren (een academische Master conform het Bologna-akkoord) gevolgd door een zesde jaar beroepsopleiding in het land waar het beroep zal uitgeoefend worden, naar analogie van de huisarts in beroepsopleiding. Op het einde van dat praktijkjaar volgt er een examen voor een internationale en multidisciplinaire jury. De jury kan op basis van het examenresultaat niet beslissen of de kandidaat al dan niet het beroep van chiropractor mag uitoefenen, maar brengt wel advies uit.

 

De Belgische Vereniging van Chiropractors houdt hierop nauwlettend toezicht en houdt zich aan het advies van de jury om een kandidaat-chiropractor al dan niet toe te laten als lid van de beroepsvereniging.

 

De kwaliteit van de opleiding tot chiropractor staat wereldwijd onder de controle van de Councils on Chiropractic Education International (CCEI). De CCEI verzekert de uniformiteit van de diploma’s.

 

Let op: verkorte opleidingen genieten vaak nog niet de juiste accreditering. Wil je graag chiropraxie studeren? Contacteer dan best even ons secretariaat. Wij helpen je graag verder en zetten de mogelijkheden op een rij.

 

De opleiding chiropraxie in Europa is geaccrediteerd door de European Council for Chiropractic Education (ECCE) en de European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA). Om die kwaliteitsgarantie nog te verbeteren heeft de European Chiropractors’ Union (ECU) besloten een officiële Europese norm voor chiropractische zorgverlening vast te leggen. Die norm is in april 2012 in voege getreden in 31 Europese landen, leden van het European Committee on Standardisation (ECS).

 

Council on Chiropractic Education International

European Council on Chiropractic Education

Anglo European College of Chiropractic

Institut Franco-Européen de Chiropratique

Heb je interesse om ook chiropractor te worden? Lees dan zeker onze folder of contacteer het secretariaat. We helpen je graag op weg!

Belgische Vereniging van Chiropractors
Graaf Van Landaststraat 17 - 9700 Oudenaarde
+32 (0)9 221 76 58
ubc-bvc@chiropraxie.org
www.chiropraxie.org
Volg ons op facebook